Tee iseenda hinge juurde

 

…. See on koht kust saavad alguse kõik haigused kui igat liiki tervenemised.

Hingel, mõistusel ja kehal on igaühel isesugused vajadused ja kui nad saavad, mida vajavad, on kõik terved. Kui üks neist jääb aga unarusse, katkeb side ja kõik haigestuvad. Tervendamine taastab hinge, mõistuse ja keha vahelise ühenduse.

Tervendamismeeskonna kokkupanek on väärtuslik, kui tegeled haigustega, sest selle liikmed võivad pakkuda soovitusi, teadmisi, erinevaid vaateid ja mis kõige olulisem-tuge. Nemad aga ei suuda sind tervendada-seda suudad ainult Sina ise. See on enesevastamise ja hingelise arengu teekond. Keegi ei suuda kogeda Sinu tundeid, mõista Sinu mõistuse tööd ega luua Sinu mõtteid. Teised võivad aidata sul ära tunda ebatervislikke käitumismustreid, kuid ainult Sina suudad neid muuta.

Füüsiline keha lubab Sul ennast tervendada ja on varustatud kaitsesüsteemiga, mis tõrjub eemale sisemised ja välised haiguse tekitajad. See kõik toimub ainult siis kui me usume seda ja pakume kehale mida ta vajab: puhkust, õiget toitumist ja treeningut.

Kui meditsiini vaatenurgast on oluline tegeleda esmalt kehaga, siis psühholoogiliselt vaatenurgast on soovitatav meil alustada hingest kuna see on meie olemuse allikas ja lükkab tööle nii keha kui mõistuse.

Millised on meie hinge vajadused?  Nendeks on elada naudingutest tulvil eesmärgipärast elu, areneda ja väljendada kavatsusi meie mõtete, sõnade ja tegude kaudu. Kui meie südamed on täis hirmu, viha, nukrust või meeleheidet, ei ole meil ruumi hoolimiseks, milleta on raske terveks jääda.

Arenguteekond on täis muutusi, elus polegi teisi võimalusi. Muutused vormivad ümber meie mõtlemise ja viivad meid minevikust olevikku ja olevikust tulevikku. Kui jääme haigeks, paluvad meie hing, mõistus ja keha kõik meil muutuda. Nad annavad meile teada, et miski ei tööta ja kõigi kolme vahel on katkenud side, mis mõjutab nende heaolu.

Parim viis kontrollimaks, kas Su mõtted on tervislikud, on vaadata oma elustiili, suhteid ja tervist. Kui see, mida näed, ei ole see, mida tahad, siis muuda seda. Meid kõiki ründab tavaliselt mingil hetkel elus ühesugune probleem: tõmbame ligi seda, mida ei taha, selle asemel, et saada seda mida tahame. See on nõnda, sest oleme nii keskendunud nendele mõtetele, mida ei soovi, et kordame neid pidevalt, samal ajal sidudes need tugevate negatiivsete tunnetega. Mõtted on meie  olemuse nurgakivi, sest need märgivad meie elusündmusi.

Kas meie mõtete ja kehas toimuva vahel on side?  Candace Pert, PhD  („Molecules of Emotion“ autor) ütleb, et füüsiline ja emotsionaalne stress rikuvad keha võimet  korralikult töötada. Ta leiab, et negatiivsed mõtted ja emotsionaalne stress võivad tekitada keemilise tasakaalutuse, mis väljendub meeleheite ja lootusetusena, ning see omakorda rõhub immuunsüsteemi. Tema uurimused näitavad, et kuna kõik on energia, saame järeldada, et mõtteenergia ja keha energia on sarnased ja pole oluline, kas idee tekib sisemiselt või väliselt. Negatiivse tundega laetuna rõhub see immuunsüsteemi ja võib meid haigeks muuta.

Erme Martin

Detsember 2013 Tallinn